nyitokep

 1. Harmat Katalin 

Az önkéntes szolgálat ideje: 2011. szeptember - 2012. április

 

Bemutatkozás

 

Budapesten érettségiztem a Patrona Hungariae Gimnáziumban. Ott ismertem meg a Boldogasszony Iskolanővéreket. A középiskola után gyógypedagógiát tanultam az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, 2011-ben végeztem.

Gimnáziumi osztályfőnököm, Regina nővér, aki mosolyával és határozottságával, no meg fáradhatatlan közösségépítő munkájával felejthetetlen élménnyé tette számunkra a Patronában töltött éveket, most fiatalos lelkesedésével a nagybecskereki lánykollégiumot igazgatja. Amikor rábízták ezt a feladatot, meghívott minket, volt tanítványait, hogy ha kedvünk támad, látogassunk el ide.

2011. januárjában eljöttem a kollégiumba segíteni néhány hétre. Őszintén bevallom, azóta visszavágytam. A diplomám megszerzése után lehetőségem nyílt, hogy itt töltsek fél évet. Három hónapja vagyok itt, és nagyon jól érzem magam. Ha arra gondolok, hogy tavasszal haza kell térnem, máris hiányzik!

Regina nővérrel jól tudunk együttműködni. Ez sokat jelent: így öröm dolgozni és kikapcsolódni egyaránt.

Jó érzés átadni a lányoknak, amit tudok. Legyen az gitározás, éneklés vagy akár a mozgás szeretete. Közben pedig sokat fejlődök – mint gitáros, mint pedagógus, mint ember egyaránt. Olyan élményekkel vagyok – és még leszek - itt gazdagabb, amiket mindig őrzök majd, és erőt adnak, akármerre járok.

 

Tevékenységek:

 

tanulóórai felügyelet

korrepetálás

gitár-oktatás

szentmiséken, imákon gitározás

énektanítás

egyéb, amire épp szükség van :)    

 

Pár dolog, ami miatt szerintem jó itt lenni:

 

Sok új élmény és tapasztalat ér.

Megismerhetsz új embereket, fiatalokat és idősebbeket, világiakat és szerzeteseket, magyarországi és vajdasági magyarokat.

Felfedezheted Bánátot, a Vajdaság egyik területét, ami egykor hazánkhoz tartozott. Rejt ám kincseket!

Egy nagyon különleges multikulturális környezetben tölthetsz el néhány hónapot! Ez sok mindenre tanít majd – főleg mások tiszteletére és toleranciára -, de sok vidám pillanatot is ad! Ugyanis a slag itt nem gumicső, és a patikát a lábukra húzzák.

Az asszonyok, akik a konyhán dolgoznak, mindig nagyon finom, házias ételeket készítenek. Így biztosan nem fog az ebéd a menzára emlékeztetni.

Nagyon klassz lányok laknak itt a kollégiumban. Komoly beszélgetésekre, a legszükségesebb pillanatban egy empatikus, éltető mosolyra, máskor pedig hatalmas, felszabadult nevetésekre számíthatsz közöttük.

Van egy kápolna a házban, néhány lépés csak. A gimnázium óta nem volt olyan jó dolgom, hogy ilyen közel van Isten, és bármikor beléphetek Hozzá.

Sokat tanulhatsz önmagadról és fejlődhetsz!

2. Kerekes Teréz

 

Az önkéntes szolgálat ideje: 2012.április - 2012.június

 

Bemutatkozás

 

Szegeden végeztem angol tanári szakon. Ezt követően egy kollégiumban dolgoztam nevelőtanárként. Két testvérem egyházi iskolába járt, rajtuk keresztül értesültem erről a lehetőségről.

 

Tevékenységek

 

  •          ébresztés,  fektetés
  •          felügyelés tanulószobán
  •          énekpróba, torna
  •          egyéb aktuális feladatok

 3. Kovács Anna 

 Az önkéntes szolgálat ideje: 2012. szeptember - 2013. június

 

Bemutatkozás

 

A Szegedi Tudományegyetemen szociológusként végeztem, de számos családi példának köszönhetően mindig vonzott a pedagógusi pálya.

Sokféle munkahelyen dolgoztam már, de mindig csak ott éreztem jól magamat, ahol hasznosnak érezhettem a munkámat és ahol sok ember társaságát élvezhettem.

Kollégistának lenni jó :) Együtt ébredni, együtt tanulni, egymást segíteni, együtt nevetni és sírni, és egymást elviselni... ilyen közel élni egymáshoz sok mindenre megtanít és életre szóló, igaz barátságokat, sőt inkább testvériséget adhat.

Az Aszódi Evangélikus Gimnáziumba jártam és bár nekem személyesen nem adatott meg, hogy kollégista lehessek, de kollégista barátaimon keresztül mégis részesülhettem sok kollégiumi élményből.

Az a lelkiség, amit egy egyházi iskola és kollégium adhat, még most is hat életünkre. Visszük tovább.

Ilyen tapasztalatokkal örömmel csatlakoztam Regina nővér tudatos és kreatív, lelki életet támogató munkájához, amit a szórvány magyarság életében különösen fontosnak érzek.

 

Pár dolog, ami miatt szerintem jó itt lenni 

 

A lányok társasága nagyon színes. Soha ennyi kedves és igazi egyéniség nem vett még körül.

Az itt töltött tanév igazi ajándék számomra. Nem csak azért, mert kiszakadhattam a budapesti rohanó életből, a mindennapi hajszából, sokkal inkább azért, mert az a mély lelki élet várt itt, amit utoljára én is, mint itt a lányok, gimnazistaként élhettem.

Nap mint nap lehetőséget kapok arra, hogy kreativitásomat bevetve közel 40 kamaszlánynak segíthessek, figyelhessek rájuk. Kell ennél több? :) Ráadásul a koszt is kiváló! :)

 

Tevékenységek

 

-   Ahogy egy kedves barátom mondta: horgolás-magyar szakos vagyok a kollégiumban. Főleg a humán tárgyakban (elsősorban magyar irodalomban és nyelvtanban) tudom segíteni a lányokat és horgolni tanítom őket.

-   Az "ittmaradós" hétvégéken pedig egymás kreativitását támogatva közösen készítünk gyöngyből ékszereket.

-   Hétköznapokon pedig együtt lazítunk a közös tornaóráinkon, némi pilates-tudásomat latba vetve.. :)

4. Szabó Rita

Az önkéntes szolgálat ideje: 2014. január - június

 

Bemutatkozás

 

A nevem Szabó Rita, 1990. 05. 29-én születtem Budapesten, jelenleg Esztergomban lakom. Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni, koncertekre járni, kosarazni és rengeteget beszélni.

2001-2009 között kis gimnáziumba és középiskola első osztályába Sopronba a Szent Orsolyába jártam, mint kisdiák és kollégista itt szereztem első és egyben meghatározó kollégiumi tapasztalataimat.

2009-ben végeztem Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet középiskolában egészségügyi szakon.

16 éves koromtól nyaranta segítettem hittantáborokban és az esztergomi Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál is, ezekből a nyári tapasztalatokból adódóan érettségi után, a budapesti játszótereken kaptam munkát, mint játékpedagógus.

2 évet dolgoztam itt, majd anyukám boltjában tevékenykedtem. Kis időt töltöttem Angliában, ahol  egy kislányra (6 hónaptól) és egy kisfiúra (9 hónaptól) is vigyáztam, egyszerre 2 családnál.

Januárban kezdtem Nagybecskereken.

 

Pár dolog, ami miatt szerintem jó itt lenni

 

Még nem tudom, milyen tapasztalattal a puttonyomban fogok innen távozni. Sokat kapok a lányoktól, amiért biztosan nagyon hálás leszek még az életemben. Mindegyikük egy nagyon szép egyéniség, jó velük dolgozni és egy rövid időre az életükbe csöppenni. Ez nem egy munkahely, ez egy közösség, és jó a közösség részévé válni. :)

Hálás vagyok, hogy ilyen lehetőségem adódott az életben.

 

Tevékenységek

 

-    A feladataim a legegyszerűbbek: a napirend és szokások betartatása.

-   Tartok játékot, tornát és táncot; 

-   Figyelek a tanulón